Güncel Mevzuat

ORTAKLARIN ŞİRKETTEN ALACAĞINI AYNİ SERMAYE OLARAK ŞİRKETE KONULMASINA İLİŞKİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GENELGESİ YAYINLANDI
27 Eylül 2013 tarihli ve 67300147.431.04/559478/4979 - 5665 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Alacağın Ayni Sermaye Olarak Şirkete Konulması’na ilişkin genelge ile Ortağın şirketten olan alacağını, ortağı olduğu şirketin sermaye artırımında ayni sermaye olarak şirkete koyması durumunda alacağın varlığının tespitinde aranan bilirkişi raporlarını Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin de düzenleyebileceğini belirtmiştir.

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTESİ AÇMA ZORUNLULUĞU 1 EKİM’DE BAŞLADI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı''''nın bağımsız denetime tabi şirketlere yönelik internet sitesi açma zorunluluğu, 1 Ekim''''de başladı. Bakanlığın 1 Temmuz''''da yürürlüğe giren Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmeliği''''ne göre, bağımsız denetime tabi şirketlerin internet sitesi açma zorunluluğu yarından itibaren başlayacak.

Yönetmelik, 1 Temmuz''''dan sonra kurulan bağımsız denetime tabi şirketlerin, ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren 3 ay içinde internet sitesi açmaları zorunluluğu getiriyordu. Zorunluluk kapsamına giren ve halihazırda internet sitesi olan şirketler ise belirlenen kurallara göre sitelerini güncelleyecek. Şirketler, bu kapsamda internet sitelerinin bir bölümünü kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için uyarlayacak.

Şirketler, söz konusu internet sitesi yükümlülüğünü doğrudan kendileri yerine getirebileceği gibi Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcısı (MTHS) adı verilen özel hukuk tüzel kişilerinden de destek alabilecek. Oluşturulan internet sitesi, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilecek.
SİTEDE NELER OLACAK
İnternet sitesinin açılması ile birlikte siteye konacak bilgiler arasında, şirketin MERSİS numarası, merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı ile anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, limited şirketlerde müdürlerin, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde ise yöneticilerin isimleri yer alıyor. Ayrıca, şirketin son 3 yılın finansal tabloları ile yıllık faaliyet raporları, gereğinde ara bilançoları ortakların incelemesine sunulmak üzere genel kurul kararından önceki 30 gün içinde internet sitesinde yer alacak.
Öte yandan, şirkete fesih davası açılmış ise davanın açıldığı hususu, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konacak.
BİLGİLER ARŞİVLENECEK
İnternet sitesinde yayımlanan içerik, ilgili mevzuatta daha uzun bir süre öngörülmedikçe internet sitesindeki yayımının son bulduğu tarihten itibaren 5 yıl süre ile elektronik olarak arşivlenecek.
İnternet sitesinde yer alacak içeriğin arşivlenmesinde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılacak, içeriğin MERSİS veya diğer veri tabanlarına bir MTHS aracılığıyla aktarılması bakanlık tarafından zorunlu kılınmışsa bu içerik belirlenen format ve standartlara uygun olarak ilgili veri tabanına aktarılabilecek.
KAPSAM DIŞINDAKİ ŞİRKETLER
Öte yandan, 21 Eylül''''deki Resmi Gazete''''de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, doğrudan bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketlerine internet sitesi yükümlülüğü kaldırıldı

GAYRİMENKUL SATIŞLARI İNCELEMEDE

Geçtiğimiz yıllarda gayrimenkul satan kişi ve kurumların hesapları incelemeye alınmış durumda. Bilindiği üzere birçok kurum Maliye’ye periyodik olarak bilgi akışı sağlıyor. Bu kurumlardan birisi de tapu daireleridir. Ayrıca vergi daireleri de mükelleflerin tapu bilgilerini sorgulayabiliyor ve gayrimenkulün kimin üzerinde kayıtlı olduğunu tespit edebiliyor. Tapu dairelerinden alınan bilgilerde gayrimenkulü satan ve alan kişilere ait kimlik, adres ve bildirim bilgileri yer alıyor. Ayrıca satılan gayrimenkulün büyüklüğü, ekspertiz değeri, tapu harcı matrahı da alınan bilgiler arasında.
Bankalardan da kredi kullananlar ve hesaplarında yüksek tutarlı hareket görülen kişilerin listesi alınıyor. Bankalar, kredi tutarlarından başka özellikle satıcıların tüm hesaplarında dönen paraları da bildiriyor. Satış tarihleri itibarıyla gayrimenkuller için alıcıların kullandıkları banka kredi tutarları, ekspertiz değeri, alıcı/satıcı bilgileri ve beyanlar çapraz şekilde birbiriyle karşılaştırılıyor. Satıcılara yapılan havale ve EFT’ler, ödenen çekler banka yoluyla yapılan tahsilatın neredeyse tamamı da bu bilgilerin analizinde dikkate alınıyor. Karşılaştırmada satış karşılığında tahsil edilen tutarlar ile beyanlar arasındaki fark tespit ediliyor. Analiz esnasında baz alınan kritere göre kapsama girdiği halde beyanname vermeyen veya düşük tutarlı beyanname veren mükellefler tek tek tespit ediliyor.

YENİ GELİR VERGİSİ TASARISINDA NELERE GELİYOR?

1- Kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilemesindeki istisnalar daraltılıyor. taşınmazlar, pay senetleri, ortaklık hakları ve hisselerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, elde tutma süresine göre kademeli olarak istisnaya tabi tutularak vergilendirilecek. Kentleşme ile değeri yükselen arsaların satılması veya üzerine bina inşa edilmesi durumunda elde edilecek kazançların kayıt altına alınarak vergilendirilmesi sağlanacak. Artış hesabında temel kıstas emsal değeri olacak. Ayrıca emsal kira bedelinden daha düşük bedelle başkalarının kullanımına bırakılan mal ve hakların kira bedellerinin tespitinde emsal kira bedeli esas alınacak
2- Kurumların, yönetim Kurulu üyeleri için, ortaklık payı ile orantılı olmaksızın verilen kâr payları ücret sayılacak
3- Yeni iş kuran 29 yaşını doldurmamış gençlere 3 yıl vergi kredisi, genç girişimciler 3 yıl boyunca asgari ücrete kadar kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler.
4- Beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor.
5- Eşin anne babasının oturduğu ev için de emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmeyecek. eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlarda emsal kira bedeli esası uygulamasından vazgeçiliyor
6- Fiilen ikamet edilen temel konut satış kazancı vergiden istisna
7- Isı yalıtımı - Enerji tasarrufu harcamaları, gayrimenkul gelirlerinden doğrudan indirilecek
8- Asgari geçim indirimi müessesesinin, ücretlerde özel indirim adı altında uygulanması sürdürülecek, üçüncü çocuk için indirim oranı yüzde 5''''ten yüzde 10''''a çıkartılıyor
9- Ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırmak amacıyla, yapılan Ar-Ge harcamalarının tamamı beyanname üzerinden indirilebilecek
10- işverenler tarafından çalışanlan için bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gelir ve kazançlardan indirilebilecek
11- Vergi tabanını genişletmeye yönelik olarak, teknolojik gelişmeler ışığında her türlü elektronik ortam veya alan adlarının kiralamasından elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanıyor.
12- Vergi alacağını güvence altına almak, vergi kaçırmaya veya vergiden kaçınmaya yönelik girişimlerin önüne geçebilmek amacıyla vergi güvenlik müesseselerine yer veriliyor
13- Çocuk tanımının kapsamı genişletiliyor. Kardeşler ve anne babasını kaybetmiş kardeş çocukları da kanunun uygulanmasında mükelleflerin kendi çocukları gibi vergi indirimlerinden yararlandırılacak.
14- Üçüncü çocuk için vergi indirimi tutarı artırılarak çocuklara bakmakla yükümlü olan mükellefin üzerindeki vergi yükü hafifletiliyor.
15- Kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması teşvik edilerek, kadınların çalışma hayatına katılımını ve aile ve toplum refahını arttırmak için nüfus ve aile politikaları çerçevesinde destekleyici vergi düzenlemeleri yapılıyor.
16- öğrenci yurtları, bakımevleri ve huzurevlerine ödenen oda ve yatak ücretlerinin gayrimenkul sermaye iradından indirilmesine olanak sağlanıyor.
17- Engelli vatandaşların istihdam imkanlarının artırılması amacıyla korumalı işyeri indirimi getiriliyor. Bu işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlara yapılan ve kazancın tespiti sırasında indirilen ücret ödemeleri ayrıca beyanname üzerinden de indirilebilecek.
18- Beyanname verme limitinin 160 bin TL’den 120 bin TL’ye çekildi.. Yıllık geliri 120 bin TL’nin üzerinde olan yaklaşık 180 bin kişi Vergi Dairesi’ne gidecek ve doldurduğu beyannameyi verip birer mükellef haline gelecek.
19- Ücret her türlü para ve ayınlar ile sağlanan para ve her türlü menfaatler olarak tarif edildi. Böylece ücret tanımı dışında kalan ve vergilendirilmeyen komisyon, jestiyon gibi ödemeler de ücret kapsamına, yani vergi kapsamına alınmış oldu
20- vergi cennetlerine vergi darbesi geldi. Buna göre zararlı vergi rekabetine yol açan ülkelere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılabilmesine imkan sağlanıyor. Bu kapsamda söz konusu ülkelerde yerleşik gerçek veya tüzel kişilere çeşitli adlar altında yapılacak ödemelerin, Türkiye’deki vergi matrahını azaltmasına engel olunacak. Ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi yapılacak.
21- CAMİ VE KUR''''AN KURSU YARDIMI. Yasanın 68''''inci maddesi ile kişi ve şirketlerin zararlarını düştükten sonra gelirlerinden indirebilecekleri maddelere cami ve Kur''''an kurslarının yapımı ile yaşatılması için yapılan yardım ve bağışlar da eklendi. Kanun maddesinde gelirden indirim konusu yapılacak maddeler sayılırken "Mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar" da sayıldı. Ayrıca aynı kuruluşlara ait olan mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı da gelirden indirilecek kalemler arasına alınarak bu kurumlara yapılacak eşya yardımları da vergiden indirecek hale gelecek.
22- PLAKA SATIŞI: özellikle İstanbul''''da yüzbinlerce liraya alınıp satılmaya başlanan dolmuş ve taksi plakalarının alım satımına da vergi getirdi. Dolmuş, minibüs, taksilerin ve mavi otobüslerin hatları ve plakalarının satışı 9 bin 400 lirayı ayarsa şahıs ise gelir kurum ise kurumlar vergisine tabi. Yani palaka satanlar yüzde 15 ile 35 arasında kademeli vergi ödeyecek.
23- Halen HİSSE SENEDİ borsada işlem görüyorsa 1 yıl sonra işlem görmeyenler 2 yıl sonra satılırsa vergilenmiyor. Tasarıda ise borsadaki 1 yıl şartı kalıyor, borsada alınıp satılmayanlar ise 2 yıl elde tutulunca tamamı 2 yıldan sonrası içinse yüzde 40''''tan 75''''e kadar kademeli vergilendirilecek.
24- TELİF KAZANÇLARINDA yılda 188 binden fazla kazananlar beyanname verecek ama defter tutmayacak. 188 bin lirayı aşmayanlar telif kazancı sahipleri beyanname verilmeyecek. Beyanneme verenlere yüzde 25 götürü gider indirimi sağlanacak.
25- KAT KARŞILIĞI İNŞAATLAR: arazinin 1.000 m2’yi aşması halinde, ilk satış tarihinden itibaren “ticari faaliyete başlanıldığı” kabul edilecek. Arsa sahibi, “ticari defter” tasdik ettirecek. arsa sahibine bırakılan taşınmazların “brüt kapalı alanına göre”, arsa sahibinin “ticari faaliyete başladığının kabulü” ve değişik birçok uygulama var.
26- MİRAS KALAN GAYRİMENKULÜN satış kazancı, yeni tasarıda da gelir vergisine tabi tutulmuyor
27- HASILAT PAYLAŞIMI İLE MÜTEAHHİDE VERME: Mevcut yasada, bu konu ile ilgili olarak, özellikle “gerçek kişiler açısından ciddi avantajlar” var. Arsanın edinme şekline, tarihine, hasılat paylaşımı sözleşmesine, arsanın elden çıkarılma biçimine ve olayın programlanmasına göre, arsa sahibinin gelir vergisi ve KDV ödememesi bile söz konusu olabiliyor.
Yeni Vergi Tasarısı’ndaki düzenleme aynen yasalaşırsa, arsa sahibi yönünden “ticari faaliyet” söz konusu olacak (Tasarı Md.14/3). Arsa sahibi ticari kazanç elde eden biri sayıldığı için defter tutacak, beyannameler verecek, KDV ödeyecek. Özet olarak, hasılat paylaşımının “vergi avantajı” kalkıyor.
28- GMSİ DE GÖTÜRÜ GİDER: 37 nci maddedeki mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kazancın tespitinde hasılattan gerçek giderlerin indirilmesi esastır. Ancak, elde ettikleri gayrimenkul sermaye iradı münhasıran taşınmazların konut olarak kiraya verilmesinden oluşan ve buna ilişkin hasılatları 77 nci maddenin birinci fıkrasındaki tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükellefler, diledikleri takdirde gerçek giderlere karşılık olmak üzere hasılattan istisna tutarını düştükten sonra kalan kısmın %25’ini, ikinci gelir dilimindeki tutarı aşıp üçüncü gelir dilimindeki ücret dışındaki gelirler için geçerli olan tutarı aşmayan mükellefler ise aynı şekilde bulunan tutarın %15’ini götürü gider olarak indirebilirler” hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükme bakıldığında;
- işyeri olarak kiraya verilen yerler için götürü gider uygulamasının olmadığı,
- Konut olarak kiraya verilenler için ise 26.000 TL kira gelirine kadar % 25, 26.000-60.000 TL arası kira gelirinde ise % 15 götürü gider üst sınır konulduğu,
- 60.000 TL nin üzerinde konut kirası geliri elde edenlerin götürü gider usulünden yararlanamayacakları görülmektedir.
29- BEŞ YILDAN FAZLA SÜREYLE ELDE TUTULAN TAŞINMAZLAR:
Mevcut GVK mük. Mad. 80 de yer alan düzenlemeye göre 5 yıldan fazla elde tutulan gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde vergilendirme söz konusu olmamakta iken, tasarının 49. Maddesinde yapılan düzenleme ile
- İki tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %40’ı,
- Üç tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %50’si,
- Dört tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %60’ı,
- Beş tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %75’i
gelir vergisinden müstesna tutulmaktadır. Mevcut kanunda yer alan 5 yıldan fazla elde tutulması halinde vergilendirilmeme kaldırılarak % 25’inin vergilendirileceği hüküm altına alınmaktadır.
30- TAM MÜKELLEF KURUMLARA AİT OLAN PAY SENETLERİNİN, ORTAKLIK HAKLARININ VEYA HİSSELERİNİN ELDEN ÇIKARILMASINDAN DOĞACAK KAZANCA İSTİSNA GETİRİLİYOR (LTD. ŞTİ. ORTAKLIK HİSSESİNİN SATIŞINA İSTİSNA GETİRİLİYOR) (HİSSE SENEDİ SATIŞINDA UYGULANAN VERGİLENDİRMEME SINIRLANDIRILIYOR) (MADDE 49/1-b)
Tam mükellef kurumlara ait olan pay senetlerinin, ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasında elde tutma süresine bağlı olarak kademeli istisna getiriliyor.
Bu istisnanın uygulanmasında, kooperatiflerin ortaklarına tahsis ettikleri taşınmazlar tahsis tarihinde; finansal kiralama yoluyla iktisap edilmiş taşınmazlar ise finansal kiralama sözleşmesinin imzalandığı tarihte iktisap edilmiş sayılır. Arsaya karşılık iktisap edilen bina veya bağımsız bölümlerde ise iktisap tarihi olarak, alıcıya teslim edildiği tarihe itibar edilecek. Kademeli istisna şu şekilde uygulanacak.
1) İki tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %40’ı,
2) Üç tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %50’si,
3) Dört tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %60’ı,
4) Beş tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin %75’i.
Bilindiği üzere, mevcut gelir vergisi uygulamasında, limited şirket ortaklık payları ile kooperatif hisselerinin satışında herhangi bir istisna uygulanmıyordu. Tasarı ile bunlar için de kademeli istisna uygulaması öngörülüyor. Bu düzenleme olumlu görülüyor.
Ancak, borsada işlem görmeyen hisse senetleri satışı da bu bent kapsamına giriyor. Mevcut uygulamada, tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin satışından elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmıyor. Ancak, yeni düzenleme ile bunlar içinde yukarıdaki kademeli istisna uygulanıyor. Tasarıda, tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin satışından elde edilen kazancın tamamı istisna yapacak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu yola sermaye oluşumu ve birikimi teşvik edilmiş olacaktır.
31- YILLIK GELİRİN BEYANNAMEDE TOPLANMASI, 188.000 TL.’yi aşan gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlar, istisna kapsamındaki kapsamındaki serbest meslek kazançları veya ücretlerden, gelir unsurları itibarıyla herhangi birinin elde edilmesi durumunda diğer hükümlerle bağlı kalınmaksızın beyanname verilecek. ÖRNEĞİN;
Mevcut uygulamada; 200.000 TL. ücret ile 20.000 TL. işyeri kira gelir elde edilmesi durumundan beyanname verilmiyordu. Ancak, tasarsıya göre bu durumda beyanname verilmesi gerekiyor. Bu durumda ücretler için ilave vergi çıkmayacaktır. Ancak, işyeri lira geliri yüksek oranda vergilendirilmiş olacaktır. Bu ise vergi yükünün artması anlamına gelmektedir.
32- TEK İŞVERENDEN ALINAN ÜCRETLER: 77 nci maddenin birinci fıkrasındaki tarifenin dördüncü gelir diliminde ücret gelirleri için geçerli olan tutarın iki katını aşmayan tek işverenden elde edilen ücretler”in beyan edilmeyeceği belirtilmiştir. Yani 188.000 TL’ye kadar tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücretler beyan edilmeyecek, bu tutarı aşan ücret gelirleri ise beyana tabi olacaktır.
Bu durum ücret gelirleri dışındaki gelirlerin daha yüksek oranda vergi alınmasını sağlayacaktır. ÖRNEĞİN; 200.000 TL. ücret geliri ile istisna sonrası 10.000 TL. konut kira geliri elde edilmesi durumunda, mevcut uygulamada sadece kira geliri beyan edilecek ve üzerinden (%15) 1.500 TL gelir vergisi hesaplanacaktır. Tasarıya göre ise 210.000 TL. beyan edilecek % 35’evaran artan oranlı tarifeye göre vergi hesaplanacak, ücretlerden yapılan stopaj mahsup edilecektir. Böylece ücretler için beyan sırasında vergi doğmayacak ama kira gelirleri yüksek oranda vergilendirilmiş olacaktır. Bu ise vergi yükünün artırılması anlamına gelmektedir.
33- GERÇEK KİŞİLERİN SAĞLIK VE EĞİTİM HARCAMARI İNDİRİMİNE GETİRİLEN KISITLAMA: Gerçek kişiler tarafından yıllık beyannamede bildirilen gelir ve kazancın indirime esas tutarının %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gerçek ya da tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının 77 nci maddenin birinci fıkrasındaki tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oran ile çarpılmasıyla bulunan tutar, bunların kazançları üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir.” hükmü bulunmaktadır.
Buna göre gerçek kişiler beyannamede bildirdikleri kazançlarının % 15 ve yıllık asgari ücreti geçmemek üzere, yapmış oldukları eğitim ve sağlık harcamalarının % 15 ini beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edebileceklerdir.